De Vlaamse Regering heeft vandaag het voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege goedgekeurd voor de meerjarige subsidiëring van organisaties die binnen het Kunstendecreet een subsidieaanvraag hebben ingediend.
Op basis van de criteria uit het decreet en de beleidsaanbevelingen van de minister krijgen 256 organisaties een meerjarige subsidie van twee tot vier jaar. Het globale subsidiebedrag dat in de begroting 2013 zal worden voorzien, bedraagt 94,5 miljoen euro. Daarbovenop wordt 9,7 miljoen vrijgemaakt voor projectsubsidies die nieuwkomers en vernieuwing kansen moet geven.Deze subsidieronde - 2013-2014 voor 2-jarige aanvragen en 2013-2016 voor 4-jarige aanvragen - is grondig voorbereid. Eerst werd de kunstensector uitvoerig in kaart gebracht. Dat is gebeurd met veldanalyses en landschapstekeningen. Die informatie bestond voordien niet.
Op 4 april vorig jaar ondertekende de minister met de steunpunten en de belangenbehartigers een Charter met concrete afspraken voor de subsidieronde. Op die bijeenkomst gaf ze de 12 (sectorale) beoordelingscommissies, opgedeeld per kunstdiscipline, en de overkoepelende adviescommissie Kunsten, duidelijke criteria en beleidsaanbevelingen mee.
Zoals het Kunstendecreet voorziet, moest een vaste procedure (preadviezen replieken, …) worden gevolgd. De beoordeling gebeurde op artistieke en zakelijke gronden, het eerste door de beoordelingscommissies, het tweede door het agentschap Kunsten & Erfgoed. Uiteindelijk overhandigden de beoordelingscommissies en de adviescommissie Kunsten eind vorige maand hun definitieve adviezen aan de minister. Daarop maakte de minister een voorstel van beslissing dat vandaag door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd.
Minder versnippering
In totaal krijgen 256 organisaties een meerjarige (structurele) toekenning: 216 4-jarigen en 40 2-jarigen. Bij 229 organisaties gaat het om een verlenging van hun meerjarige subsidie. 27 organisaties zijn nieuw. 43 organisaties krijgen geen verlenging. Dit geeft aan dat de beoordelingscommissies scherpe keuzes hebben gemaakt en de opdracht van de minister tot minder versnippering hebben opgevolgd. Het totale subsidiebedrag voor de meerjarigen bedraagt 94,5 miljoen euro. Oorspronkelijk was een budgettair kader van 87 miljoen voorzien.
Die bijkomende financiële inspanning laat vooreerst toe dat de 15 dubbelpositief beoordeelde organisaties (artistiek en zakelijk) aan wie in het advies geen subsidiebedrag was toegekend, toch worden gehonoreerd. Voor hen allen samen gaat het om 3,3 miljoen euro.
De minister heeft ook een aantal goed onderbouwde bijsturingen gedaan. Dat is gebeurd op basis van de criteria en de beleidsaanbevelingen en met een gefundeerde motivatie zoals in het Charter was afgesproken. Daarbij ging de aandacht vooral naar de diversiteit en de spreiding van het aanbod (kwetsbare disciplines, publieksbereik) en naar de maatschappelijke inbedding van de organisatie (werken op participatie, doelgroepen, laagdrempeligheid). Voor deze meerjarige erkenningen wordt 2,6 miljoen euro vrijgemaakt in de begroting 2013.
Projectsubsidies
Zoals vooropgesteld wordt ook de verhouding tussen meerjarige (structurele) subsidies en projectsubsidies herschikt naar 90%-10%. Vroeger was dat 97%-3%. In de pot van projectsubsidies komt 9,7 miljoen euro. De minister wil met die verschuiving meer ruimte geven aan vernieuwing en creatieve producties, en meer kansen geven aan individuele kunstenaars.
Organisaties die geen meerjarige subsidie krijgen, kunnen zich eventueel heroriënteren en met een sterk project een aanvraag voor projectsubsidie indienen.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Aan deze beslissing is een grondig voorbereid traject voorafgegaan. Door consequent en transparant te handelen wil de Vlaamse Regering een betrouwbare partner zijn voor wie gelooft in kunst en creativiteit. Doordat we meer middelen vrijmaken krijgt cultuur het perspectief dat het verdient.Er zijn voorts scherpe keuzes gemaakt om versnippering tegen te gaan. Tegelijk garanderen we een divers en kwalitatief aanbod en beklemtonen we het belang van participatie, want kunst moet verder reiken dan het eigen podium of zaal. De komende maanden zal nu werk worden gemaakt van een evaluatie van het Kunstendecreet. De Vlaamse Regering van 29 juni zal de formele procedure, inclusief het advies van Inspectie van Financiën, afhandelen en in een besluit finaliseren.”